Türkiye Sınırları Nasıl Korunuyor.How Are Türkiye's Borders Protected?

Türkiye Ve Dünya Ülkelerinin Sınırları Nasıl ve Hangi Sistemlerle Korunuyor? ve Korunmalı!

Sınır koruma, artan yasadışı göç ve terörizm gibi büyüyen tehditler karşısında en yüksek düzeyde güvenliği korumak için giderek artan bir baskı altındadır. Bu nedenle, ajanslar sınırları etkili ve güvenilir bir şekilde güvence altına almak için gelişmiş sınır güvenliği teknolojilerini benimsiyor.

Bu çözümler, potansiyel tehditleri tespit edip belirlemeyi ve bunların bir ülkenin güvenliğini tehlikeye atabilecek bir noktaya tırmanmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Geleneksel devriyeler ve CCTV sistemleri artık yeterli koruma biçimleri değildir ve ajanslar, bir ülkenin sınırlarının güvenliğini sağlamak için suçluların ve diğer potansiyel tehditlerin önünde kalmak için giderek daha fazla yenilikçi çözümler kullanmalıdır.

Her biri kendine özgü avantajları, dezavantajları ve kullanım durumları olan birçok farklı sınır güvenliği teknolojisi biçimi vardır. Şimdi bu avantajları ve dezavantajları listeleyeceğiz:

ABC (Otomatik Sınır Kontrolü) sistemleri olarak da bilinen eGates, pasaport sahibinin kimliğini doğrulamak için biyometrik pasaportların çiplerinde depolanan verileri, genellikle yüz veya parmak izi gibi biyometrik tanıma yazılımlarıyla birlikte kullanan otomatik self-servis bariyerleridir.

Bunlar en yaygın olarak havaalanlarında bulunur, ancak limanlarda da kullanılabilir.

Bir bireyin kimliğinin başarılı bir şekilde doğrulanmasının ardından, bir kapı veya turnike gibi fiziksel bir bariyer geçişe izin vermek için açılır. Ancak, bir pasaport sahibinin kimliği herhangi bir nedenle doğrulanamazsa, kapı veya turnike kapalı kalır ve bir göçmenlik görevlisi devralır.

Tüm eGate sistemleri, pasaport sahibinin biyometrik verilerini depolayan elektronik bir çip içeren makine tarafından okunabilen bir ePasaport gerektirir. Bazı ülkeler yalnızca belirli uyrukların eGate sistemlerini kullanmasına izin verir, örneğin Avrupa’da eGate kullanımı genellikle İngiltere, AB, AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) ve İsviçre vatandaşlarına sunulur. eGates, kapı, kiosk veya tuzak kiosku gibi çeşitli farklı konfigürasyonlarda mevcuttur ve her kurulum için ayrılan ve gelen yolcular için süreç aynıdır.

Güvenlik Tarayıcıları

Havaalanlarında ve limanlarda sınır güvenliğinin sağlanmasına ve yasadışı maddelerin veya tehlikeli ve zararlı malzemelerin güvenlikten geçirilmesinin önlenmesine yardımcı olmak için çok çeşitli güvenlik tarayıcı sistemleri kullanılmaktadır.

Yolcu havaalanlarında, bagajlarda yasadışı maddeler olup olmadığını kontrol etmek için X-ray tarayıcıları ve bir yolcuda yasadışı maddeleri ve yasaklı maddeleri tespit etmek ve tanımlamak için tam vücut tarayıcıları kullanımı yer alır.

Kargo havaalanlarında ve limanlarda, tarayıcı türleri arasında radyoaktif madde varlığını tespit etmek için kargo konteynerlerini ve araçlarını tarayan radyasyon portal monitörleri bulunur. Bunlara geleneksel X-ray tarayıcıları ve insan varlığı dedektörleri gibi daha gelişmiş çözümler de dahildir.

Geleneksel insan varlığı dedektörleri ise insanların nefes alışını tespit etmek için karbondioksit seviyelerini ölçerken, daha gelişmiş modern çözümler insanları tanımlamak için insan kalp atışlarının zayıf titreşimlerini yakalamak için sismik dedektörler kullanır.

Kamera Sistemleri

 

Sınır koruma ajansları tarafından konuşlandırılan kamera sistemlerinin çeşitliliği artıyor. Bunların giderek artan bir kısmı, görüntüleri karmaşık bir şekilde analiz etmek ve olası güvenlik tehditlerini otomatik olarak tespit edip tanımlamak için yapay zekadan yararlanıyor. Bu, belirli kişileri tespit etmek veya tanımlamak veya bir kişinin kimliğini doğrulamak için yüz tanıma yazılımından yararlanan biyometrik kameralarda en sık görülen durumdur.

 

Dış ortamlarda, EO (Elektro-optik) ve IR (Kızılötesi) kameralar, diğer termal görüntüleme kamera sistemlerinin yanı sıra giderek daha yaygın hale geliyor. Bu kameraları birleştirerek, sınır ajansları tüm hava koşullarında ve hem gündüz hem de gece kapsamlı gözetim kapsamı elde edebilir.

Çevre İhlali Algılama Sistemleri

 

Çevre ihlali algılama sistemleri, sanal sınırlar oluşturmak veya çitler veya duvarlar gibi fiziksel bariyerleri korumaya yardımcı olmak için kullanılabilir.

UGS (Yeraltı Sensörleri), kamera sistemleri ve diğer teknoloji türlerinin (örneğin mikrodalga ihlal algılama sistemleri) bir kombinasyonunu kullanan bu çözümler, insanlar veya araçlar önceden belirlenmiş bir noktadan geçerek bir sınıra çok yaklaştığında sınır görevlilerini sınırlara yakın faaliyetler konusunda uyarabilir.

 

Radar Sistemleri

 

Radar sistemleri, sınır koruma çabalarına yardımcı olmak için çeşitli ortamlarda giderek daha fazla kullanılmaktadır.

En yaygın biçimi, öncelikle kara sınırlarını korumak ve güvenliği aşmaya ve yasadışı yollarla bir ülkeye girmeye çalışan araçları ve kişileri taramak için kullanılan kara tabanlı radar sistemlerini içerir. Ayrıca, kıyı şeritlerini ve deniz sınırlarını izlemek veya limanları korumak için sıklıkla konuşlandırılan kıyı radar sistemleri de vardır. Bu sistemler, nehir ve deniz araçlarını tespit etmek ve izlemek için tasarlanmıştır; sınır görevlilerini şüphelileri